Mantoloma Nasıl Yapılır?
Mantolama uygulaması yapılırken kullanılacak yapıştırma harcı, çimento içeriyorsa +5 ile +30 derece oldukça idealdir. Uygulama öncesi binadaki gider boruları, çanak anten vs. sökülmeli. Çatlaklar, eskimiş sıva ve sökülmüş yerler tamir edilmelidir. Uygulama yapmadan önce binada nem olmamalıdır. Yağışlı havalarda kurulan iskelenin koruyucu bir file, naylonla örtülerek işlemin korunması en uygunudur. Don olayı olacak kadar soğuk havalarda ise uygulama yapılmaması önerilmektedir.
Mantolama uygulaması eğer yüksek binalara yapılacaksa 3 katta bir yatay derzleme yapılmalıdır. Aksi takdirde binanın katları yükseldikçe uygulanan harç oranı 15 – 20 cm çıkarılması gerekir ki bu mümkün olmayan bir durumdur.
Mantolamanın Aşamaları
Yüzey hazırlığı : Uygulama yapılacak yüzey tozdan, kirden ve nemden arındırılmalıdır. Dökülme ya da kabarma olan yüzeyler özel tel fırçalar ile temizlenmeli, çatlak ve kırık yerler onarılmalıdır.
Subasman Profilinini Yerleştirilmesi : Mantolama uygulaması için kullanılan mantolama levhaları subasman profiline içerisine yerleştirilerek düzgün bir hat oluşturulması sağlanmalıdır.
Mantolama Levhalarının Yapıştırılması : Levhaların yapıştırılacak yüzeylerinin kenarları boyunca çerçeve metodu ile yapıştırma harcı sürülür. Levhaların ortalarına noktasal yapıştırıcı sürülür.
Mantolama Levhalarının Dübellenmesi : Yapıştırma işleminde kullanılan harcın kurumasından ortalama bir gün sonra rüzgar ve türbülans etkilerini önlemek amacıyla, ısı yalıtım malzemeleri plastik dübel ile metrekareye altı adet gelecek şekilde dış cepheye tespit edilir.
Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi : Bina dış yüzeyindeki köşelere su ve rüzgar etkileri ile mantolama sisteminde oluşabilecek ayrılma risklerini engellemek ve düzgün köşeler elde etmek için köşe profili uygulaması yapılır. Damlalık, dilatasyon ve denizlik profilleri konulması gereken yerlere uygulanır.
Fileli Sıva Uygulaması : Mantolama levhalarının üzerine birinci kat sıva uygulaması yapılır, çatlama ve kopmaları engelleyen donatı filesi ilk kat sıvanın içine gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan daha kalın olan ikinci kat sıva uygulaması yapılır.
Dekoratif Dış Cephe Kaplamaları ve Dış Cephe Boya Uygulaması : Sıva uygulaması tamamen kuruduktan sonra çimento esaslı mala ile uygulanabilen son kat dekoratif kaplama tekstürlü bir görünüm verilerek uygulanır.Dekoratif dış cephe kaplaması yapılırken, yukarıdan aşağıya doğru hızlı bir şekilde uygulanmalı ve estetik görünümü bozacak hatalı uygulama yapılmamasına dikkat edilmelidir.
Dekoratif dış cephe kaplamalarının üzerine akrilik esaslı dış cephe boya uygulaması yapılarak mantolama uygulaması sonlandırılır.
Mantoloma Nasıl Yapılır? işlemi veya firmamız hakkında detaylı bilgi almak için İletişim sayfamızda bulunan bilgilerden bizlere ulaşabilir gerekli desteği alabilirsiniz.